Willem Stoop bij het Lotjeshuis in Suriname
Mijn dochter ging in 2008 voor een half jaar naar Suriname om stage te lopen bij de Radiologie-afdeling in het Academisch Ziekenhuis. Dit was de kans om eens naar Suriname te gaan en, naast het bezoeken van mijn dochter, de natuur en cultuur van dit land te proeven. Op het moment dat ik op Zanderij van de vliegtuigtrap naar beneden liep, werd ik direct gegrepen door het prachtige landschap. In de navolgende weken in Paramaribo en tijdens mijn reizen naar het binnenland kwam er een niet te beschrijven relaxedheid over me; het voelde alsof ik thuis gekomen was. Er bestond geen twijfel: ik was op slag verliefd geworden op dat prachtige land en op zijn fantastische, kleurrijke inwoners. Eenmaal terug in Nederland liet Suriname me niet meer los, maar ik had nog geen idee hoe ik verder iets met Suriname zou gaan doen. Tot ik een mailtje kreeg van Vereniging AANEEN met een uitnodiging voor een jaarvergadering; was dit DESTINY?
Na het lezen van de site van AANEEN was mijn interesse verder gewekt en realiseerde ik dat HIV/AIDS een serieuze bedreiging vormde voor dit prachtige volk. Toen besloot ik om me in te gaan zetten om de jeugd van Suriname de kans te geven op een toekomst zonder HIV/AIDS en gaf me op bij AANEEN als lid en vrijwilliger. Want ik wil dat er over 100 jaar nog steeds een prachtig Surinaams volk is.
Deze stichtingen verzorgen voorlichting, educatie, HIV- en SOA-testen en begeleiding van AIDS/HIV-geïnfecteerden en hun omgeving. AANEEN steunt deze stichtingen met materieel, m.n. door het toesturen van condooms en condoomautomaten, zodat deze geplaatst kunnen worden op plekken waar veel jongeren komen en in de volksbuurten. Door het werk van o.m. deze stichting gaat het besef bij de jeugd groeien dat er veilig gevreeën moet worden, maar dat moet ondersteund worden door fysieke middelen, condooms en condoomautomaten.
En zo volgden er meer enthousiaste helpende handen