BLOG #7: Survival of the Fittest

Een koude kakkerlak hier.. een race-lopende rat daar.. 2 libellen hangen aan de lamp. Iets als .. (is het een vlinder of vleermuis) vliegt voorbij..
Suriname herinnert me eraan dat wij mensen ook onderdeel zijn van de natuur.
En de natuur bestaat uit allerlei diverse wezens.
Wel wonderbaarlijk.
Deze ontmoetingen met de dieren zijn voor mij persoonlijke en therapeutische live-sessies om over mijn angsten, voor alles wat oncontroleerbaar razendsnel kruipt en beweegt, heen te komen.
Had ik al gezegd dat er een groene hagedis (okay mini-hagedisje..) in mijn bed lag?

Spiritualiteit in de natuur

In deze Corona-tijd word ik meer en meer spiritueel. Het is het adagium: “If you can’t go outside, go inside”, iets wat vooral nu voor mij geldt.  Daarom zoek ik naarstig op het internet wat de spirituele betekenis is van deze dieren die ik, anders dan in mijn appartementje in Amsterdam, nu vrijelijk tegenkom. Haha. De informatieve teksten die ik vind zijn zeer bemoedigend hoor.
Ze sterken me eigenlijk in mijn ‘zijn’. Ze maken me blij, net zoals het schrijven van deze blo. Het delen van mijn verhaal doet. Vrijwel in elk “antwoord” op het net, schuilt de affirmatie: “Vertrouw op je innerlijke kracht, op de natuurlijke omstandigheden, en wees niet bang om te leren.”
Wauw, en ja zo steekt de natuur ook wel in elkaar.

Vrouw met logo AANEEN in handen

Alles is er in de natuur om te overleven: voedsel, zon, water en regen.
Er is ook gevaar op de loer waaraan we ten prooi kunnen vallen en waarvan we kunnen leren. De Corona-pandemie is nu één van deze vijanden.

De natuur laat zien dat je ook nooit alleen bent.. Overal is er leven; gezien en ongezien. Daarom gelooft AANEEN ook in de kracht van samen. En de ander, ook degene die “vreemd” voor je is, zien en waar nodig de helpende hand reiken.
Een mooie samenwerking is AANEEN daarom o.a. aangegaan met de Surinaamse stichting Amor Vitae, die de allerkwetsbaarste in de samenleving helpt waar mogelijk.

Noodzakelijk.

De Surinaamse economie

De huidige economische situatie in Suriname is namelijk zeer schrijnend voor de doorsnee dagarbeider, die gemiddeld SRD 2000,- als fulltime-loon ontvangt.
Op dit moment krijg je voor €1,- zo’n 15 Surinaamse dollars en de prijzen in de winkels zijn er ook naar, die worden continu aangepast. Een fles huismerk afwasmiddel kost hier gemakkelijk SRD 12,- en meer.
Dit zou hetzelfde zijn als je €12,- in Nederland voor zulke producten moet betalen met een normaal inkomen… absurd dus.

Survival of the Fittest.. Een eeuwenoud en natuurlijk selectiesysteem. Het klinkt bijna science-fiction, dus in gewone woorden komt het erop neer; hoe en wie overleven de meest uitdagende situaties?
Wie zijn het krachtigst?
En hoe word je dat?
Is dat als je gelukkig bent? Je in liefde leeft, je aan sport doet, gezond en genoeg eet ?
Of gewoon goede genen hebt geërfd ?

Veel dieren hebben als huidskleur de kleur van de omliggende omgeving waarin ze wonen overgenomen; dit zodat ze niet opvallen en worden aangevallen. En ook zo zelf hun eten ongestoord bij elkaar kunnen sprokkelen. Een perfecte manier van aanpassen dus.
Want een ding is zeker; flexibiliteit, ofwel het vermogen om je aan te passen aan de omstandigheden, zowel geestelijk als lichamelijk, mee te bewegen met alles wat op je pad komt in de richting van sterker worden en jezelf met die ervaring en kennis beschermen is de voorwaarde om verder te komen. Voor jou en alle toekomstige generaties.

Dieren weten dat al.
Nu wij mensen nog.

BLOG #7: Survival of the Fittest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven